Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Patnáct na dřevo

"Patnáct na dřevo," řekla dnes vláda a i v této nelehké době začala znovu dělit společnost a podporovat sociální rozdíly. A to necelé tři týdny od vyhlášení prvních protikoronavirových opatření.

     Nejsou to ani tři týdny od úterý 10. března, kdy vláda vyhlásila první omezení přijatá v souvislosti s bojem proti covid-19. Tehdy zakázala veškeré kulturní, sportovní, společenské a náboženské akce s účastí nad 100 osob, a zavřela školy. Další opatření rychle následovala s tím, jak epidemie postupovala až k nouzovému stavu:
12. března - max. 30 osob na akci, omezení otvírací doby restaurací, stav nouze
14. března - uzavření všech obchodů a restaurací s výjimkou lékáren a nákupu potravin
16. března - karanténa, omezení volného pohybu

     Okamžitě se začali ozývat podnikatelé, co bude s jejich výdělky a ztrátami. Pro mnohé jsou současné restrikce údajně likvidační. No, bohužel. Jsme ve výjimečném stavu. Není možné lidem povolit běžný režim s rizikem toho, že se nakazí či zemře podstatně více lidí než s těmito omezeními.

     Vláda slíbila kompenzace OSVČ. Uvidíme, co splní a nesplní. Mnoho slov již uplynulo, ale skutky se často vlečou daleko na za nimi.

     Dnes, ve čtvrtek 26. března, vláda vyhlásila, že odškodní OSVČ, které mají svou činnost jako činnost hlavní 15 000 Kč/měsíc. Pokud mají děti, dostanou k tomu ještě, jako ostatní rodiče, 424 Kč/den výživného pro děti do 13 let a rovněž jim jsou odpuštěny zálohy na sociální a zdravotní pojištění. Zaokrouhlím-li to, dostane OSVČ s jedním dítětem jako kompenzaci cca 25 000 Kč/měsíc. A některým je to pořád málo...

     Ministryně financí oznamuje podporu "ohrožených" živnostníků:
https://tv.idnes.cz/domaci/vlada-rozhodla-o-prime-podpore-ohrozenych-zivnostniku.V200326_125412_idnestv_pech

     OSVČ většinou argumentují vůči zaměstnancům oblíbenou větou: "Tak si to pojďte zkusit, když je to tak jednoduchý...". A proč by to měli jít zaměstnanci zkoušet? Každý si vybral nějakou cestu a práci, kterou se chce živit. Každý si tedy musí nést v určitém období plody i trny své práce. Myslím, že po ani né třech týdnech, bychom neměli slyšet: "Nemáme z čeho žít.". Je to nefér! Snad je povinností každého z nás vytvořit si alespoň malou finanční rezervu pro horší časy. Přeci nikdo z rozumně uvažujících lidí nemůže předpokládat a věřit tomu, že dobré (skvělé) časy budou navždy. Lepší zítřky hlásal totalitní režim. Chápu, že dnešní společnost je nastavena ekonomicky (musím na dovolenou, skvělé auto pro reprezentaci, hypotéku na dům apod.), ale je také důležité myslet do budoucnosti. Ještě před měsícem jsme byli ochotni platit zedníkům 400-600 Kč/hodinu, kadeřnici 500 Kč a víc, v restauraci za oběd třeba 170 Kč/porci nebo realitnímu makléři provizi 5% za prodanou nemovitost v hodnotě 4 500 000 Kč. Mnohým to divné nepřišlo. Teď najednou nemají... OSVČ si mohou dát spoustu věcí pro osobní potřebu do svých nákladů. Nedělejme si iluzi, že tak nečiní, aby si přilepšili v rodinném rozpočtu.

     Jak k tomu přijdou zaměstnanci?

     Ani zaměstnanci tuto situaci nezpůsobili. Stejně jako OSVČ musí platit nájmy, hypotéky, mají rodiny, děti. Na dopravu do práce nemohou použít osobní auto, které by si mohli odečíst z daní. Stejně tak si z daní neodepíšou notebook. Zdálo by se, že v nejisté době mají oproti OSVČ výhodu. Chodí do práce a mají plat. Nebo jsou doma a pobírají určité procento náhrady platu (60-100%). Jenže:

- co když ta náhrada klesne pod oněch cca 25 000 Kč/měsíc, které dostanou OSVČ?
- co když jsou to profese, které i když nyní stojí v první lini (prodavačky, doručovatelky, skladníci apod.) ani těch 25 000 Kč/měsíc čistého nemají?
- co když tu budeme mít matku samoživitelku, která je zaměstnána třeba jako pokladní v Kauflandu a stojí před rozhodnutím děti vs. práce a peníze?

    Je tedy spravedlivé, aby vláda takto "rozdávala" těm, kteří si sami a dobrovolně zvolili cestu nezávislosti?

     Nezávislosti na zaměstnavatelích, na finančním ohodnocení, časovém rozvrhu své práce. A často i na státu v podobě minimálních plateb zdravotního a sociálního pojištění. Jak k tomu přijdou ti, co nyní chodí (musí chodit) normálně do práce, riskují své zdraví a životy, a přitom berou méně? OSVČ jsou pro vládu bezesporu silnou skupinou, kterou není vhodné si rozhněvat. Jenže, jestli někdo nevydrží 3 týdny nebo měsíc bez příjmu v krizové situaci, no tak se na mě nezlobte, ale pak by měl asi jít dělat něco jiného. A nebo třeba teď, na přechodnou dobu, zkusit brigádu. Hledají se a žádaní jsou skladníci, uklízečky, doručovatelé, řidiči - rozvozci, nebo pokladní.

     Je zcela evidentní, že vláda si tímto rozhodnutí nechce rozhněvat jednu skupinu, která udržuje naši ekonomiku. Zakrývá to tím, že se snaží, aby republika neupadla do hluboké recese. Ta stejně přijde. Jenže pak je tu druhá skupina. Zaměstnanci. Ti také významně přispívají do státního rozpočtu a drží naši zemi nad vodou.

     Nevím, zda si vláda uvědomuje, kdo to pak všechno zaplatí a koho bude potřeba oškubat na platech. OSVČ to rozhodně nebudou... Zdá se, že po necelých třech týdnech se nebude bojovat nejen s covidem-19, ale také s tím, komu jde vláda na ruku víc a od koho bude očekávat volební hlasy.

Autor: Martin Fuka | čtvrtek 26.3.2020 17:12 | karma článku: 22,49 | přečteno: 591x
  • Další články autora

Martin Fuka

Kdo dá víc?

Vláda svým včerejším (26. března) rozhodnutím o poskytnutí 15 000 Kč/měsíčně OSVČ odstartovala novou etapu boje proti covid-19. Nyní už nejde o životy a zdraví nás všech, ale o peníze a voliče.

27.3.2020 v 9:55 | Karma: 16,25 | Přečteno: 340x | Společnost

Martin Fuka

Z královny Popelkou, za peníze...

O tom, že atletika je "královnou sportu", asi nikdo nepochybuje. Rozmanitost disciplín, tvrdý trénink, pohybový základ snad pro všechy ostatní sporty s výjimkou šachů a esportů, absence simulantů...

30.9.2019 v 20:18 | Karma: 14,07 | Přečteno: 309x | Diskuse| Sport

Martin Fuka

Chce "Pražská kavárna" převzít moc?

Už přibližně týden hýbe naší republikou kauza Zeman vs. Brady. Nejdřív jsem ji ignoroval, jedna z mnoha. Vyprchá. Ale ouha. Nechci se pouštět do toho, kde je pravda. Neznám ji. Tu znají jen aktéři, několik málo zasvěcených a...

29.10.2016 v 9:36 | Karma: 43,64 | Přečteno: 2304x | Diskuse| Politika

Martin Fuka

Hon na lišku začíná

Volby skončily, zapomeňte! Nebo alespoň na jejich výsledky. Každé volby mi to přijde stejné. Přibližně třetina až polovina populace, která má volební právo, jde a vhodí své hlasy do volebních uren...

9.10.2016 v 14:01 | Karma: 26,14 | Přečteno: 878x | Diskuse| Politika

Martin Fuka

Kdo je oběť?

Při sledování volebního sněmu TOP 09 a jejího odcházejícího vůdce knížete Schwarzenberga jsem se, chtě nechtě, musel několikrát zamyslet nad tím, kdy by měl politik opustit svou funkci...

28.11.2015 v 14:58 | Karma: 36,65 | Přečteno: 1205x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vrchní soud potvrdil devět let vězení muži ze Šumperska za dlouhodobé týrání družky

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  10:13

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

SOCDEM žene Paroubkovu suverenitu k soudu. Žádá její vyřazení z voleb

25. dubna 2024  10:13

Sociální demokracie (SOCDEM) tvrdí, že koalice ČSSD, kterou ministerstvo vnitra zaregistrovalo pro...

Za upálení družky dostal muž sedmnáct let. Nepamatuji si, co se stalo, hájil se

25. dubna 2024  9:45,  aktualizováno  10:10

Na sedmnáct let do vězení poslal Krajský soud v Brně muže za upálení jeho družky v Rajhradě na...

Automotodrom chce peníze za neodjetý ročník MotoGP, u soudu žádá 27 milionů

25. dubna 2024  10:07

Brněnský Automotodrom si chce pomocí žaloby vymoci 27 milionů korun, které požaduje za pronájem...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 900x
Moje motto? Nechtěj všechno ale jen to, co nemůžeš!

Seznam rubrik